Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ο δήμος Βέροιας απαντά για το σπίτι του Βαλαβάνη





Ο δήμος Βέροιας απαντά για το σπίτι του Βαλαβάνη


Α πάντηση στα όσα γράφτηκαν για τον πλειστηριασμό της οικίας του πρώην δημάρχου Λευτέρη Βαλαβάνη επιχειρεί να δώσει ο δήμος Βέροιας. Στο κείμενο που εξέδωσε επισημαίνονται τα εξής:

"Σε απάντηση των όσων υπονοούν τα δημοσιεύματα μετά από καταγγελίες του πρώην Δημάρχου Απ. Παύλου κ. Βαλαβάνη Ελ. , σχετικά με την αναγκαστική εκποίηση της κατοικίας του ιδίου και του κ. Γιδιώτη Κων., κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βέροιας στις 02.05.2012 , θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής :

Παρέμβαση για το καθεστώς λειτουργίας της Παναγίας Σουμελά.









Όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας του ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά επί δεκαετίες λειτούργησε σαν Ίδρυμα κάτω από την πνευματική σκέπη του μητροπολίτη Βεροίας αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μέσω των αρμοδίων οργάνων της έλεγχε την οικονομική διαχείριση.
Σήμερα και μετά την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Βεροίας, εξέλιξη η οποία είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που αποτελεί από το 1977 Νόμο του Κράτους και μάλιστα με αυξημένη τυπική ισχύ.
Κανένας μας δεν χρειάζεται περίπλοκες νομικές κατασκευές προκειμένου να αποδείξει το αυτονόητο : το ιερό προσκύνημα Παναγίας Σουμελά έχει αποδοθεί στη δημόσια λατρεία  και αρμόδια για τη διεύθυνση, διαχείριση και εποπτεία είναι η εκκλησιαστική αρχή.
Αναμφίβολα η ανάληψη της Προεδρίας από τον εκάστοτε Μητροπολίτη (που είναι ο φυσικός φορέας άσκησης εξουσίας εκκλησιαστικού χαρακτήρα) αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, ενότητας και συμφιλίωσης όλων.